KÜLTÜR SANAT MAGAZİNSinemaÜmit Atalay EKMEKÇİYAZARLAR

Resimler ve Filmler

Sinema

Görüntülerin veya çizilmiş desenlerin, ışıkla bir perdeye düşürülerek, hareketli görüntüler elde edilmesi temeline dayanan sanat dalıdır. Resimlerin hareketini; düzenli aralıklarla, karanlık bir yerde, özel bir makine aracılığıyla perde üzerinde yansıtarak yeniden oluşturma işidir.

Ondokuzuncu yüzyılın sonunda Fransız Louis (Lui) ve Auguste Lumiere (Ogüst Lumiya) kardeşler, geliştirdikleri sinematograf adlı aygıtla ilk kez hareketli görüntüyü elde ettiler. Sinemanın doğuşunu simgeleyen bu gelişmeden sonra Lumiere kardeşler, halka açık ilk film gösterimlerini de 1895’te Paris’te yapmıştır.

Yedinci sanat olarak bilinen sinema, tüm sanatları içinde barındıran yapımlar içerir. Diğer sanat dallarından da ilham alan, hatta bizzat uygulayan filmlerin, resimden etkilenerek yaratılan çarpıcı sahne örneklerini inceliyoruz.

Bulutların Üzerinde Yolculuk tablosu

(1818) Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından yapılmıştır. Christopher Nolan, yazdığı ve yönettiği “Drunk” adlı filmde Friedrich’in “Bulutların Üzerine Yolculuk” tablosundan oldukça etkilenmiş, bir sahnesinde tabloyu canlandırmış.

Öpücük

Altın Dönem olarak adlandırılan 1907-1908 yıllarında, Avusturyalı sembolist ressam Gustav Klimt tarafından yapılmıştır. Başrollerini Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo ve Ben Kingsley paylaştığı “Zindan Adası” filminde bu ünlü eser canlandırılmıştır.

House by the Railroad

Edward Hopper’in 1925’te yaptığı bir eserdir. “Sapık”, Alfred Hitchcock’un en başarılı yapımlarından birisi. Oyuncuları arasında Anthony Perkins, Janet Leigh ve John Gavin vardır. Gerilim ve korku türünde filmde House by the Railroad’daki eve gönderme vardır.

Artan ve Azalan

Hollandalı grafik tasarımcısı M. C. Escher’in 1960’ta yaptığı eseridir. Christopher Nolan hem yazıp hem yönettiği “Başlangıç” filminde Artan ve Azalan tablosundan etkilendiğini belli ediyor.

Son Akşam Yemeği

Leonardo Da Vinci tarafından Duke Lodovico Sforza’nın isteği üzerine yapılmış fresktir. İsa’nın havarileriyle yediği son akşam yemeği tasvir edilir. Thomas Pynchon’ın romanından uyarlanan filmde, yönetmen Paul Thomas Anderson “Son Akşam Yemeği” tablosunu beyaz perdeye uyarlamıştır.

Ümit Atalay Ekmekçi

İletişim İçin:

Yazar: umut_atalay_ekmekci@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu