BİLİM - TEKNOLOJİ - İNTERNETGezgin MühendisSosyal MedyaYAZARLAR

Teknoloji Çağının En Büyük Hastalığı: Sosyal Medyada Linç

2020‘lerin hastalığı, sosyal medyadaki şiddet dur durak bilmiyor. Özellikle Twitter’da başlayan linç akımı giderek, tüm platformlarına yayılmış, sadece resim paylaşılan bir uygulama olan İnstagram’da da amacından çıkmış, olabildiğince her paylaşımın altına acımasız eleştiriler ile linç girişimleri moda olmuştur.

Peki nedir bu linç? Hemen açıklayayım, sözlük anlamı ile Linç etmek; hiçbir adil yargılama olmadan, insanları cezalandırma yöntemidir. Linç, aslında sağlıklı bir yargılama olmadığı gibi, bir ceza yöntemi olarak da öldürücüdür. İlk olarak 18. yüzyılda Amerika’da görülmüştür. İsmini Charles Lynch’den alır.

Eski zamanlarda, herhangi bir suçu olduğu düşünülen kişiler, hiçbir şekilde yargılama yapılmadan, meydan dayağı atılır veya bir çarmıha gerilip taşlanır veya döverek, hunharca öldürülürlerdi. Bu, bir çeşit toplumun uyguladığı ceza yöntemiydi.

Tarihte Bilinen en büyük linç girişimi Cadı avıdır. Cadı olduğuna inanılan kimselerin yakalanması, yargılanmadan cezalandırılması olayıdır. Tarihte cadı avları, genellikle cadı olduğuna inanılan kadınların yakılarak veya linç edilerek öldürülmesi ile sonuçlanmıştır.

Türkiye’de ise en acı şekli ile bilinen linç girişimi Sivas Katliamı yada  Madımak Olayı olarak adlandırılır. 1993 tarihinde Sivas‘ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazarozan ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olaylardır.

Evet tam olarak, sözlük anlamıyla bire bir uyuştuğu için sosyal medyada başlatılan akım için de halk arasında “Linç etmek” tabiri kullanılmaktadır.

Modern çağda, neyse ki bu yöntem kalktı, fakat yerini teknolojinin gelişmesi ile sosyal medyaya bıraktı. Şu an özellikle Twitter’da başlayan linç girişimleri, herhangi bir düşünceye sahip bir kişinin, bu düşüncesini beyan etmesi üzerine gelen yüzlerce yorumlar, aşağılamalar, hakaretler ve küfürler olarak çağımıza uyarlanmıştır. Yani linç taşla değil, acımasızca hakaretler ve aşağılamalar ile yapılmaktadır.

Peki, sizce neden sosyal medyada ki linç girişimleri bu derece kontrolden çıkmıştır?

Sebebi aslında çok basit.

İnsanların içinde bulunduğu psikolojik ve sosyolojik yaşam şartları gün geçtikçe daha zorlayıcı bir hal almış ve bu, kişi psikolojisi üzerine negatif bir şekilde yansımış, toplum içerisinde günlük olaylardan kaynaklanan stres ve sinir harbi sonucu, kişilerin içerisinde biriken nefreti deşarj etme yöntemi olarak, hiç tanımadığı ve herhangi bir açıklama veya özür dileme durumunda olmayacağı kişilere, içinde bulunduğu stresi yazıya dökerek rahatlama yöntemidir.

İnsanlar, bu kötü düşünce ve duygularını hiç tanımadıkları kişilere yansıtıp, içlerinde yaşadıkları baskı ve nefret söylemlerini bir şekilde dışarı aktarıp, rahatlamaya çalışmaktadır.

Bu linç girişimleri, genel olarak halk tarafından tanınan, bilinen veya takipçisi yüksek kişilere uygulanmaktadır. Sebebi ise zaten, çoğunluğun desteği ile bu hakkı kendisinde bulması ve yorum yapması şeklindedir, çünkü yaptığı yorumla hiçbir açıklama veya o kişiye herhangi bir özür borcuna gerek olmayacağını bilmesidir, zira o sırada bunu yapan tek kişi değildir.

Maalesef bu linç girişimlerini engellemek veya önüne geçmek, şu anda mümkün görünmemektedir. Fakat, insanların biraz olsun empati yapmasını ve en azından hakaret etmeden, saygı çerçevesinde düşüncelerini yazıya dökmesini umut ediyorum.

Unutmayın, linç girişiminde bulunduğunuz her insan kendi düşüncelerini veya resimlerini paylaşmakta özgürdür. Tıpkı sizler gibi.

Gezgin Mühendis

İletişim için

Yazar: kateusaa@gmail.com

Editör: objedergi@gmail.com

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Sivas_Katliam%C4%B1

Kaynak2:https://tr.wikipedia.org/wiki/Lin%C3%A7#:~:text=Lin%C3%A7%2C%20hi%C3%A7bir%20adil%20yarg%C4%B1lama%20olmadan,%C4%B0smini%20Charles%20Lynch’den%20al%C4%B1r.

Kaynak3: https://tr.wikipedia.org/wiki/Cad%C4%B1_av%C4%B1

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu